Outlaws by Dnevnik Seznam forumov Outlaws by Dnevnik
Izobčenci ukinjenega dnevnikovega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




KO SMO ŽE PRI KULINARIKI

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Outlaws by Dnevnik Seznam forumov -> Malo mešano
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dorje



Pridružen/-a: 14.11. 2006, 10:13
Prispevkov: 4904

PrispevekObjavljeno: 27 Apr 2009 13:32    Naslov sporočila: KO SMO ŽE PRI KULINARIKI Odgovori s citatom

Vsak ima svojo najljubšo jed. So pa jedi, ki jih doma enostavno ni moč narediti in smo jo jedli nekje v svetu.
Med moje najljubše jedi na prvem mestu štejem pakistanski SADJI (sadži), ki ga pripravljajo v pokrajini Balučistan in Sind.
Je seveda meso. In to piščanec - cel ali cela zadnja noga ovce in to samo od visokogorske tolstorepe ovce. Iz kože dano zadnja bedro ali celega piščanca, ko malo odleži za dan ali dva zakopljejo v grobo drobljeno kameno sov, nabodejo na meč, ki ga zabodejo ob žerjavico največkrat je les od jablane in cel dan lepo obračajo. Postrežejo s čapatijem jogurtom s kumaro in začinjeno s soljo in koprom. Poleg tega se je še paradižnikova mešana solata s papriko, kumarami in mlado čebulico oz. vso razpoložljivo sezonsko zelenjavo. Najboljši SADJI sem do sedaj jedel v Quetti.
Matt vi imate tam gori veliko Pakistancev in verjetno tudi restavracij. Če imajo kje na meniju SADJI se splača poizkusiti!
Ko hodim po svetu dam veliko na lokalno kulinariko, saj ta pove veliko tudi o kulturi posameznega naroda.
Na drugem mestu po spoštovanju nacionalne kuhinje, pa visoko cenim kitajske kuhinje.
Pa tudi Tibetanci imajo dobro kuhinjo, pa čeprav na tej visoki planoti kaj malo zraste. Momo (nadevano testo z mesom ali zelenjavo, pečeno ali kuhano, kot posamična jed ali v juhi) in tukhpa (juha z nudli in veliko zelenjave in mesa - ali brez) sta moji priljubljeni jedi.
Najbolj tipična tibetanska jed pa je CAMPA - to je pražen ječmen drobljen v kamnitem možnarju - seveda je vmes tudi malo peska. To jed zalivajo s tibetanskim čajem, ki pa je seveda spet nekaj povsem svojstvenega. Skuhajo črni čaj, dodajo jakovo maslo (največkrat žarko - pri nomadih!) in posolijo.
Vendar pa če zadevo malo analiziraš ima smisel - campa je nekakšna moka in da jo spraviš "dol" jo je treba zaliti s čajem. Čaj to campo v želodcu napihne, kar daje občutek sitosti. Sam črni čaj poživlja, maslo v njem daje energijo, sol pa zadržuje vodo v telesu, saj je v Tibetu zelo suho podnebje z izredno malo padavin!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nufika1



Pridružen/-a: 08.12. 2008, 16:57
Prispevkov: 54
Kraj: scotland the brave

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2009 00:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ko smo lih pri kulinariki...ti povem, da zdej pri nas doma enkrat na teden chilli con carne jemo. Pomezik

in smo nekje prebrali, da je zlo finofajn, ce das na koncu notri eno ta velko zlico kakava.

in je....njami. Pomezik
_________________
You're just jealous, because little voices only talk to me.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Outlaws by Dnevnik Seznam forumov -> Malo mešano Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.