|
Outlaws by Dnevnik Izobčenci ukinjenega dnevnikovega foruma
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Dorje
Pridružen/-a: 14.11. 2006, 10:13 Prispevkov: 4904
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 13:32 Naslov sporočila: KO SMO ŽE PRI KULINARIKI |
|
|
Vsak ima svojo najljubšo jed. So pa jedi, ki jih doma enostavno ni moč narediti in smo jo jedli nekje v svetu.
Med moje najljubše jedi na prvem mestu štejem pakistanski SADJI (sadži), ki ga pripravljajo v pokrajini Balučistan in Sind.
Je seveda meso. In to piščanec - cel ali cela zadnja noga ovce in to samo od visokogorske tolstorepe ovce. Iz kože dano zadnja bedro ali celega piščanca, ko malo odleži za dan ali dva zakopljejo v grobo drobljeno kameno sov, nabodejo na meč, ki ga zabodejo ob žerjavico največkrat je les od jablane in cel dan lepo obračajo. Postrežejo s čapatijem jogurtom s kumaro in začinjeno s soljo in koprom. Poleg tega se je še paradižnikova mešana solata s papriko, kumarami in mlado čebulico oz. vso razpoložljivo sezonsko zelenjavo. Najboljši SADJI sem do sedaj jedel v Quetti.
Matt vi imate tam gori veliko Pakistancev in verjetno tudi restavracij. Če imajo kje na meniju SADJI se splača poizkusiti!
Ko hodim po svetu dam veliko na lokalno kulinariko, saj ta pove veliko tudi o kulturi posameznega naroda.
Na drugem mestu po spoštovanju nacionalne kuhinje, pa visoko cenim kitajske kuhinje.
Pa tudi Tibetanci imajo dobro kuhinjo, pa čeprav na tej visoki planoti kaj malo zraste. Momo (nadevano testo z mesom ali zelenjavo, pečeno ali kuhano, kot posamična jed ali v juhi) in tukhpa (juha z nudli in veliko zelenjave in mesa - ali brez) sta moji priljubljeni jedi.
Najbolj tipična tibetanska jed pa je CAMPA - to je pražen ječmen drobljen v kamnitem možnarju - seveda je vmes tudi malo peska. To jed zalivajo s tibetanskim čajem, ki pa je seveda spet nekaj povsem svojstvenega. Skuhajo črni čaj, dodajo jakovo maslo (največkrat žarko - pri nomadih!) in posolijo.
Vendar pa če zadevo malo analiziraš ima smisel - campa je nekakšna moka in da jo spraviš "dol" jo je treba zaliti s čajem. Čaj to campo v želodcu napihne, kar daje občutek sitosti. Sam črni čaj poživlja, maslo v njem daje energijo, sol pa zadržuje vodo v telesu, saj je v Tibetu zelo suho podnebje z izredno malo padavin! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nufika1
Pridružen/-a: 08.12. 2008, 16:57 Prispevkov: 54 Kraj: scotland the brave
|
Objavljeno: 14 Maj 2009 00:27 Naslov sporočila: |
|
|
ko smo lih pri kulinariki...ti povem, da zdej pri nas doma enkrat na teden chilli con carne jemo.
in smo nekje prebrali, da je zlo finofajn, ce das na koncu notri eno ta velko zlico kakava.
in je....njami. _________________ You're just jealous, because little voices only talk to me. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|