Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sine
Pridružen/-a: 04.11. 2006, 15:41 Prispevkov: 2471 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 23 Apr 2009 10:11 Naslov sporočila: Krompirjevo testo |
|
|
_________________ ČE STISNEMO PEST, NE MOREMO POBOŽATI! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sine
Pridružen/-a: 04.11. 2006, 15:41 Prispevkov: 2471 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 23 Apr 2009 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
Aja, recept sem pozabil!!!
Krompirjevo testo, za kruh, pogačo, pizzo……..
kilogram moke
trije kuhani krompirji
6dag kvasa
sol
1dl olja
5g sladkorja
voda
V skodelici mlačne vode zmešamo kvas, sladkor in žlico moke. Ko kvas začne vzhajati ga dodamo moki, naribamo, ali pretlačimo krompir ter vse sestavine zamesimo v gladko testo, ki ga pustimo vzhajati kakšno uro. Testo ponovno premesimo in oblikujemo v želeno obliko.
Enako testo lahko uporabimo tudi za štruklje, ki jih lahko poljubno nadevamo (ocvirki, skuta, pehtran, mleto, meso, ali karkoli vam že pade na misel). Štrukelj zavijemo v mokro krpo, ali v aluminijevo folijo in kuhamo pol ure v slanem kropu.
Kruh in pogačo pečemo pri 180°C približno uro in pol, pizzo pa toliko časa, da začne sir dobivati zlato barvo.
Testo za pogačo pred pečenjem zarežemo tako, da dobimo kvadratke in ga premažemo z jajcem, ter potresemo z debelo soljo in kumino. _________________ ČE STISNEMO PEST, NE MOREMO POBOŽATI! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sine
Pridružen/-a: 04.11. 2006, 15:41 Prispevkov: 2471 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 23 Apr 2009 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pogača
_________________ ČE STISNEMO PEST, NE MOREMO POBOŽATI! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dorje
Pridružen/-a: 14.11. 2006, 10:13 Prispevkov: 4904
|
Objavljeno: 26 Apr 2009 19:07 Naslov sporočila: |
|
|
A dodamo testu surov nariban krompir ali mora biti prej kuhan? Velikokrat namreč mi ostane pire krompir, pa mi ga je škoda zavreči - ali se ga da za kaj pametnega porabiti?
Omleta iz surovega krompirja:
- naribamo krompir posolimo in dodamo začimbe po okusu ter ga popečemo v ponvi kot omleto. Med pečenjem dodamo malo vode in počakamo da izpari ter zlato rjavo zapečemo na obeh straneh.
Zlato hrustljavo zapečena omleta je izvrstna.
lahko jo uporabimo kot prilogo ali samostojno jed. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
enzrovt
Pridružen/-a: 18.03. 2008, 20:14 Prispevkov: 4154
|
Objavljeno: 26 Apr 2009 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
To poznajo svicarji pod imenom roesti.
Evo se moja advanced verzija:
Nariban krompir je treba namakati kake pol ure v vodi, da se znebi odvecnega skroba. Potem ga ozamem skozi krpo, dodam nariban gruyer in naribano (surovo) cebulo - za kilo krompirja kakih 25 dek sira in ene dve srednjeveliki cebuli.
Potem pa v ponev na vroce maslo, kak centimeter na debelo...
Ko je temnozlato zapeceno (itak da je treba obrnit) na koncu potresem z malo zdrobljenega (ne mletega) popra |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sine
Pridružen/-a: 04.11. 2006, 15:41 Prispevkov: 2471 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 02:34 Naslov sporočila: |
|
|
Dorje je napisal/a: |
A dodamo testu surov nariban krompir ali mora biti prej kuhan? Velikokrat namreč mi ostane pire krompir, pa mi ga je škoda zavreči - ali se ga da za kaj pametnega porabiti?
Omleta iz surovega krompirja:
- naribamo krompir posolimo in dodamo začimbe po okusu ter ga popečemo v ponvi kot omleto. Med pečenjem dodamo malo vode in počakamo da izpari ter zlato rjavo zapečemo na obeh straneh.
Zlato hrustljavo zapečena omleta je izvrstna.
lahko jo uporabimo kot prilogo ali samostojno jed. |
Kuhan!!!! _________________ ČE STISNEMO PEST, NE MOREMO POBOŽATI! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dorje
Pridružen/-a: 14.11. 2006, 10:13 Prispevkov: 4904
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
enzrovt je napisal/a: |
To poznajo svicarji pod imenom roesti.
Evo se moja advanced verzija:
Nariban krompir je treba namakati kake pol ure v vodi, da se znebi odvecnega skroba. Potem ga ozamem skozi krpo, dodam nariban gruyer in naribano (surovo) cebulo - za kilo krompirja kakih 25 dek sira in ene dve srednjeveliki cebuli.
Potem pa v ponev na vroce maslo, kak centimeter na debelo...
Ko je temnozlato zapeceno (itak da je treba obrnit) na koncu potresem z malo zdrobljenega (ne mletega) popra |
Tudi Bavarci imajo nekaj podobnega pod podobnim imenom in je ponavadi priloga vais vurstu s sladkim senfom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
enzrovt
Pridružen/-a: 18.03. 2008, 20:14 Prispevkov: 4154
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Sej tle majo tud - pod imenom hash browns, sam da jih po skotskih nacelih zdrave prehrane ocvrejo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dorje
Pridružen/-a: 14.11. 2006, 10:13 Prispevkov: 4904
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Sine je napisal/a: |
Dorje je napisal/a: |
A dodamo testu surov nariban krompir ali mora biti prej kuhan? Velikokrat namreč mi ostane pire krompir, pa mi ga je škoda zavreči - ali se ga da za kaj pametnega porabiti?
Omleta iz surovega krompirja:
- naribamo krompir posolimo in dodamo začimbe po okusu ter ga popečemo v ponvi kot omleto. Med pečenjem dodamo malo vode in počakamo da izpari ter zlato rjavo zapečemo na obeh straneh.
Zlato hrustljavo zapečena omleta je izvrstna.
lahko jo uporabimo kot prilogo ali samostojno jed. |
Kuhan!!!! |
Hvala Sine!
Torej lahko tudi pire ponucam med testo za pogačo! Super! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dorje
Pridružen/-a: 14.11. 2006, 10:13 Prispevkov: 4904
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
enzrovt je napisal/a: |
Sej tle majo tud - pod imenom hash browns, sam da jih po skotskih nacelih zdrave prehrane ocvrejo |
Ma seveda! Kar poglej angleški brekfest - po kriterijih zdrave prehrane je smrtno nevaren - bejkn, pa puter, pa čips pa jajčka pa klobasice pa bejkn bins pa zažgan kruh toast...... Pa ga Angleži jejo celo življenje pa je kaj več bolanih kot drugod? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
enzrovt
Pridružen/-a: 18.03. 2008, 20:14 Prispevkov: 4154
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
glasgow je evropska prestolnica umorov, cvrtja in smrti zaradi nezdrave prehrane |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dorje
Pridružen/-a: 14.11. 2006, 10:13 Prispevkov: 4904
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj smrtno nevarna pa je našteta mešanica + pivo in molt v neizmernih količinah + fuzbalska tekma! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|